Logo Uprave

РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ГЕОДЕТСКЕ
И ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ


Logo Vlade

ПОЛУГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕПОКРЕТНОСТИ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (01.01.2018.–30.06.2018.)

Responsive image

Извјештај можете преузети овдје:
Полугодишњи извјештај Регистра цијена непокретности (PDF формат)
Прилог 1 (PDF формат)
Прилог 2 (PDF формат)

Према подацима из купопродајних уговора и упитника, а који су били предмет уписа права власништва у подручним јединицама и подручним канцеларијама Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове, просјечна цијена стана у Републици Српској у првој половини ове године износила је 1.251 КМ по метру квадратном.

Просјечна цијена кућа у Републици Српској је 45.223 КМ, а просјечна цијена пољопривредног земљишта 3,88 КМ по метру квадратном.

У Регистру цијена непокретности који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове у првој половини 2018. године на територији цијеле Српске укупно је евидентирано 3.346 купопродајних уговора који су склопљени у 2018. години, а који су били предмет уписа права власништва, укупно је прометовано 6.168 непокретности у укупној вриједности од 151.497.209 КМ.

Од укупног броја непокретности које су унијете у Регистар цијена непокретности, а које се налазе у оквиру купопродајних уговора који су склопљени у периоду 1.1.2018 - 30.6.2018. године највише се прометовало пољопривредним земљиштем, затим становима, кућама, шумом, те грађевинским земљиштем.

Посматрајући укупне цијене непокретности у купопродајним уговорима који су склопљени током ове године највише новца за непокретности потрошено је у Бања Луци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву.

Од 1.1.2017. године до 30.6.2018. год. у Регистру цијена непокретности Републике Српске регистровано је укупнпо 14.302 купопродајних уговора у којима је прометовано укупно 24.202 непокретност чија је укупна остварена цијена 748.173.611 КМ.

Посматрајући суму цијена непокретности током прошле и у провој половини ове године највише је поново прометовано у Бања Луци, Требињу, Бијељини и Источном Новом Сарајеву.

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове од почетка 2017. године на територији цијеле Републике Српске евидентира све купопородајне уговоре на основу којих се врши промет и књижење непокретности. Лични подаци из купопродајних уговора су заштићени у складу са Законом о заштити личних података, док су подаци који се односе на цијену, површину, приближну локацију и врсту непокретности јавно доступни на званичној интернет страници Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Регистар цијена непокретности служи и за израду планова и извјештаја неопходних за праћење тржишта и за потребе моделирања масовне процјене вриједности непокретности за потребе становништва, банака, инвеститора, процјенитеља, а успостављање Регистара цијена непокретности значајно је и за послове експропријације, креирање политике употребе земљишта, узимање хипотекарних кредита и слично.

За податке из Регистра цијена непокретности влада велико интересовање, а за првих шест мјесеци ове године забиљежено је више од десет хиљада приступа Регистру из 115 држава свијета.

Извјештај у PDF формату

Прилог 1 у PDF формату

Прилог 2 у PDF формату

Како користити апликацију?

Напомене:

  • локације непокретности на мапи су приближне.
  • границе катастарских општина су прилагођене wеб приказу и могу одступати од стварних.
  • наранџасти кругови са бројкама означавају више непокретности које се налазе на приближној локацији круга или на више локација у околини круга

Јавни увид у Регистар цијена непокретности Републике Српске даје преглед купопродајних уговора за изабрани период.

Wеб апликација приказује уговоре графички, геопозиционирањем на мапи. На главном менију изаберите Регистар цијена непокретности.

У старту је изабран приказ Карта (Опен Стреет мап), могуће је изабрати и Сателит (сателитски приказ - Гоогле мап).

За избор је прво потребно одредити период који вас занима. Регистар садржи уговоре од 1.1.2008. године и тај датум је аутоматски изабран на почетном екрану. Аутоматски је изабран и крајњи датум, тј. мјесец посљедњег унешеног уговора. Бира се само мјесец и година (обухвата комплете мјесеце).

За даљи приказ НЕОПХОДНО ЈЕ је изабрати општину (и/или катастарску општину). Користи се падајући мени и изаберите општину и тада можете изабрати и катастарску општину.

Након тога је потребно кликнути на дугме Прикажи. На мапи ће се приказати граница изабране општине (црвеном линијом), увећана да обухвати све непокретности које сте изабрали.

Уколико изабрана општина/катастарска општина нема уговора у задатом периоду, на екрану ће те добити кратку поруку Према заданим параметрима нема непокретности за приказ!.

Приказани наранџасти кругови са бројкама означавају број изабраних непокретности на тој локацији. Уколико је само изабрана једна непокретност, он је приказан као круг у одговарајућој боји. Кликом на кругове, повећавате приказ на мапи и добијате детаљнији приказ. Увијек можете користити зум на мапи или точак на мишу да добијете више детаља на мапи. Уколико нема видљивх кругова, изаберите врсту непокретности и зумирајте да би добили детаљнији приказ.

Уколико су приказане границе катастарских општина (црвеном линијом) а тражена непокретност није видљива, провјерите да ли сте селектовали одговарајућу врсту непокретности и по потреби зумирајте на мапи да би се објекат приказао.

У десном горњем ћошку карте су исписани тренутно изабрана општина, катастарска општина и период приказа.

На лијевом дијелу карте приказан је мени са избором врста непокретности. Врсте непокретности су подијељене су у три групе: Објекти, Посебни дијелови објеката и Земљиште. Куће и станови су изабрани у старту. Селектовањем кућице десно од назива добијате приказ на карти у виду кругова у одговарајућим бојама.

Кругови у бојама означавају приближну локацију изабраних непокретности. Кликом на круг добијате нови прозор са подацима о уговору (цијена, датум уговора, врста и површина непокретности) или, уколико уговор обухвата више непокретности, добијате линк Више непокретности у промету:. Кликом на линк (обојен плавом бојом) добијате листу непокретности обухваћених уговором. Кликом ван бијелог прозора или на X кућицу, затварате прозор.

Преглед можете наставити избором друге непокретности (помјерајте се по мапи уобичајено користећи миша или преласком прста по екрану мобитела).

Када желите прећи на другу општину, морате поново изабрати општину на лијевом менију. Избором нове општине све селекције се стављају на почетак, тј. изабране су само куће и станови. Границе катастарских општина су такође приказане.

Copyright © Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.