Logo Uprave

РЕПУБЛИКА СРПСКА
РЕПУБЛИЧКА УПРАВА ЗА ГЕОДЕТСКЕ
И ИМОВИНСКО-ПРАВНЕ ПОСЛОВЕ


Logo Vlade

ИЗВЈЕШТАЈ РЕГИСТРА ЦИЈЕНА НЕПОКРЕТНОСТИ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА 2018. ГОДИНУ

Responsive image

Извјештај можете преузети овдје:
Годишњи Извјештај Регистра цијена непокретности (PDF формат)

Упитник Регистра цијена непокретности (PDF формат)
Упутство за попуњавање упитника РЦН РС (PDF формат)

Према подацима Регистра цијена цијена непокретности који води Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИПП), а уз помоћ шведског донаторског Пројекта за унапређење земљишне администрације у БиХ „ЦИЛАП“, укупна цијена прометованих непокретности у Републици Српској током 2017. и 2018. године износила је 1.052.020.685 КМ.

Наиме, РУГИПП од почетка 2017. године евидентира све купопродајне уговора на основу којих се уписује власништво над непокретностима на територији цијеле Српске, а до краја 2018. године евидентирано је укупно 19.778 купопродајних уговора у којима је прометовано 37.148 непокретности.

Само у периоду 1.1. – 31. 12 2018. године евидентирано 8.127 купопродајних уговора који су слопљени и били предмет уписа права власништва у евиденцијама РУГИПП-а, а према којима је прометовано укупно 14.735 непокретности по укупној цијени 395.085.346 КМ.

Према анализираним купопродајним уговорима, током 2018. године цијена најскупљег квадрата стана у Републици Српској износила је 3.015 КМ, и плаћена је за стан површине 50 квадратних метара. Најскупље плаћени стан током 2018. године је површине 134 метра квадратна, са три гаражна мјеста површине 43 метра квадратна и подрумом величине два метра квадратна, коштао је 340.459 КМ.

Најскупље прометована кућа у Републици Српској током 2018. године коштала је 1.100.000 КМ, површине је 203 квадратна метра са земљиштем уз објекат површине 309 метара квадратних.

Цијена најскупљег прометованог грађевинског земљишта укупне површине 144 метра квадратна износила је 490.000 КМ.

Током прошле године, најскупљи квадратни метар пословног простора коштао је 12.500 КМ по метру квадратноми плаћен је за пословни простор величине 40 метара квадратних. Гледајући укупну цијену највише је плаћен пословни простор величине 165 метара квадратних и то по цијени 1.955.830 КМ.

Цијена најскупљег прометованог пословног објекта у Републици Српској износила је укупно 7.199.807 КМ, а чија површина је 1.937 метара квадратних и земљиште уз објекат површине 3.188 метара квадратних.

Најскупље прометовани стамбено-пословни објекат у Републици Српској коштао је 4.906.050 КМ и површине је 411 метра квадратних са земљиштем уз објекат површине 2.014 метара квадратних.

Детаљнији подаци о цијени, врсти и приближној локацији прометованих непокретности су јавно доступни посредством интернет странице РУГИПП-а https://rcn.rgurs.org/од 29. 11. 2017. год., а данас 19.3.2019. године je објављен трећи извјештај Регистра цијена непокретностии то за 2018. годину. Објављени подаци у годишњем извјештају зависе од квалитета података у купопродајном уговору и података које учесник у промету уписује у упитник приликом предаје захтјева за промјену уписа права власништва у евиденцијама РУГИПП-а.

Извјештај у PDF формату

Како користити апликацију?

Напомене:

  • локације непокретности на мапи су приближне.
  • границе катастарских општина су прилагођене wеб приказу и могу одступати од стварних.
  • наранџасти кругови са бројкама означавају више непокретности које се налазе на приближној локацији круга или на више локација у околини круга

Јавни увид у Регистар цијена непокретности Републике Српске даје преглед купопродајних уговора за изабрани период.

Wеб апликација приказује уговоре графички, геопозиционирањем на мапи. На главном менију изаберите Регистар цијена непокретности.

У старту је изабран приказ Карта (Опен Стреет мап), могуће је изабрати и Сателит (сателитски приказ - Гоогле мап).

За избор је прво потребно одредити период који вас занима. Регистар садржи уговоре од 1.1.2008. године и тај датум је аутоматски изабран на почетном екрану. Аутоматски је изабран и крајњи датум, тј. мјесец посљедњег унешеног уговора. Бира се само мјесец и година (обухвата комплете мјесеце).

За даљи приказ НЕОПХОДНО ЈЕ је изабрати општину (и/или катастарску општину). Користи се падајући мени и изаберите општину и тада можете изабрати и катастарску општину.

Након тога је потребно кликнути на дугме Прикажи. На мапи ће се приказати граница изабране општине (црвеном линијом), увећана да обухвати све непокретности које сте изабрали.

Уколико изабрана општина/катастарска општина нема уговора у задатом периоду, на екрану ће те добити кратку поруку Према заданим параметрима нема непокретности за приказ!.

Приказани наранџасти кругови са бројкама означавају број изабраних непокретности на тој локацији. Уколико је само изабрана једна непокретност, он је приказан као круг у одговарајућој боји. Кликом на кругове, повећавате приказ на мапи и добијате детаљнији приказ. Увијек можете користити зум на мапи или точак на мишу да добијете више детаља на мапи. Уколико нема видљивх кругова, изаберите врсту непокретности и зумирајте да би добили детаљнији приказ.

Уколико су приказане границе катастарских општина (црвеном линијом) а тражена непокретност није видљива, провјерите да ли сте селектовали одговарајућу врсту непокретности и по потреби зумирајте на мапи да би се објекат приказао.

У десном горњем ћошку карте су исписани тренутно изабрана општина, катастарска општина и период приказа.

На лијевом дијелу карте приказан је мени са избором врста непокретности. Врсте непокретности су подијељене су у три групе: Објекти, Посебни дијелови објеката и Земљиште. Куће и станови су изабрани у старту. Селектовањем кућице десно од назива добијате приказ на карти у виду кругова у одговарајућим бојама.

Кругови у бојама означавају приближну локацију изабраних непокретности. Кликом на круг добијате нови прозор са подацима о уговору (цијена, датум уговора, врста и површина непокретности) или, уколико уговор обухвата више непокретности, добијате линк Више непокретности у промету:. Кликом на линк (обојен плавом бојом) добијате листу непокретности обухваћених уговором. Кликом ван бијелог прозора или на X кућицу, затварате прозор.

Преглед можете наставити избором друге непокретности (помјерајте се по мапи уобичајено користећи миша или преласком прста по екрану мобитела).

Када желите прећи на другу општину, морате поново изабрати општину на лијевом менију. Избором нове општине све селекције се стављају на почетак, тј. изабране су само куће и станови. Границе катастарских општина су такође приказане.

Copyright © Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске.